Bladguld males på fanen

Kulturnatten 2022: Skt Annæ fanen

Kulturnatten 2022: rekonstruktionen af Skt. Annæ fanen hos design flag

Arhmen altså! 

Fredag aften var bare den hyggeligste 🔥🇩🇰

Vores åbne værksted til Kulturnatten var en succes. Rigtig mange kiggede ind forbi. Ja, der var faktisk ikke et øjeblik uden gæster. Byen forvandles med masser af mennesker, der går rundt og ser på byen og alt hvad den indeholder. Vores faneværksted var i år med og det var et spændende arbejde op til selve aftenen samt på selve aftenen, så lige nu fordøjes alle indtryk. 

Fanefremstilling og forberedelser

Op til Kulturnatten havde jeg oprindeligt forestillet mig, vi kunne arbejde med Forsvarets faner på aftenen til åbent værksted. Da flere faner skal indvies før de må offentliggøres, kunne det ikke lade sig gøre alligevel. Sammen med konservatorerne besluttede vi i stedet at lave en rekonstruktion af en af de gamle kvartersfaner i København. Skt. Annæ fanen fra netop det kvarter, hvor vores faneværksted ligger i, også kaldet en borgervæbningsfane. Inden det blev en realitet, lå der mange timers forberedelser.

Alt skulle ikke nødvendigvis være klar til Kulturnatten, da vi gerne ville have dels et produkt vi kunne vise, men også samtidig lade gæsterne se ‘live’ nogle af de arbejdsprocesser, der ligger bag fremstillingen af en traditionel fane. Det var blandt andet bladguldsbemalingen, som ikke laves så mange steder mere og som vi syntes kunne være spændende at vise, hvordan vi arbejder med det. Der skulle bestilles silke hjem i rette farver. Fanemotiverne skulle tegnes efter en akvarel. Akvarellen fra 1700-tallet fik vi en kopi af fra Nationalmuseet. Stefan stod for at tegne efter akvarellen og rekonstruere motiverne.

En anden del af forberedelserne var også at holde møder omkring, hvordan aftenen bedst kunne forløbe. Hvad er spændende for udefrakommende at se hos os? Hvad skal de tage med sig hjem af oplevelser og indtryk og hvordan giver vi dem det? Først var tanken, at der i værkstedet skulle være et foredrag, men sammen med Anton Pihl, historiker og flagekspert og til daglig museumsinspektør på Greve museum og formand i nordisk flagselskab, kom vi frem til at samtale mellem ham og fanemalerne ville give en mere levende aften.

Kulturnatten og vores åbne værksted

På selve dagen flyttede vi rundt og arrangerede værkstedet i Kronprinsessegade, så der var plads til besøgende. Der skulle være staffeli oppe, så både Stefan og fanemalerne fra design flag kunne arbejde og vi lavede også en fotoudstilling af arbejdet med Skt. Annæ fanen op til Kulturnatten. Folk begyndte at kigge forbi fra kl. 18.00 og alle var meget interesserede. Der blev talt om og spurgt ind til faner og de teknikker vi anvender til fremstillingen og faktisk var der ikke et øjeblik uden gæster hele aftenen!

Det var sjovt at opleve den store interesse for et gammelt fag og samtidig gjorde det os utroligt stolte over det vi laver. Der viser sig at være en kæmpe interesse for vores lille niche med fanefremstillingen. Og især er der en udpræget nysgerrighed over de gamle håndværk. Og netop derfor er det jo en fryd at vise det frem. Denne form for formidling er med til at sørge for, at de gamle håndværk ikke glemmes. Især samtalerne, vi havde i løbet af aftenen, synes jeg var meget givende. Mange blev hængende i lang tid og kunne bidrage med flere fane-anekdoter 

1000 tak til alle jer, der valgte at kigge forbi til Kulturnatten 2022 og tak til Anton og Stefan for samarbejdet om arrangementet – og selvfølgelig til fanemalerne, der måtte arbejde i dårligt (hygge-)lys og med en crowd af nysgerrige gæster.

bladguld males på fane hos design flag

Bladguldsbemaling af Skt. Annæ fanen hos designflag til Kulturnatten

 

Konservator maler fane til kulturnatten hos design flag

Vores konservator Jannie i gang med at male Skt. Annæ fanen efter optegninger fra den oprindelige akvarel.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *