PantherMedia 425248

Udenlandske flag – hvor store skal de være i forhold til Dannebrog?

Kender du det? – På din arbejdsplads skal I have besøg af en samarbejdspartner fra udlandet. I vil gerne tage godt imod og I vil naturligvis hejse flaget fra det land hvorfra gæsten kommer.

Men hvordan er det nu lige det er med de udenlandske flag? Er der ikke noget med at de udenlandske flag ikke må være større end Dannebrog? 

Forleden dag fik jeg en mail fra én af vores gode kunder (en stor dansk virksomhed). Hun havde bestilt en masse nationalflag, som virksomheden bruger, når de får besøg af gæster fra udlandet. I mailen stod:

” Hej Majbritt – nu har jeg åbnet kasserne med flag og har et par spørgsmål: Vores Dannebrog er 246×325 cm, dvs. de udenlandske nationalflag jeg har bestilt skal passe sammen med Dannebrog, hvorfor har vi fået flag, der er større end Dannebrog?”

Spørgsmålet er yderst relevant. For, som den skarpe læser måske ved,  må det udenlandske flag ikke være større end Dannebrog.

Min kunde her er bestemt ikke den første, der spørger. Så her følger lidt forklaring:

Alle nationalflag har sin egen proportion. Dannebrogsflaget har proportionen 3:4, dvs. hvis flaget er 150 cm højt er det 200 cm langt. Denne proportion er særlig for Dannebrogsflaget, ligesom den røde farve og det hvide kors også er særligt. Sammenligner du Dannebrog med f.eks. USA’s Stars and Stripes, vil du opdage, at dette flag er 1:2, dvs. det er dobbelt så langt som det er højt. Hvis højden er 150 cm er det altså 300 cm langt. EU flaget har proportionen 2:3, ligesom mange af de europæiske flag i øvrigt. Schweiz er med sine 1:1 helt kvadratisk for ikke at tale om Nepal, som har en ejendommelig facon.

Alle de forskellige proportioner gør det til lidt af en udfordring at flage med flere flag på én gang. De fleste vil gerne have symmetri. Men de er ikke symmetriske, i hvert fald ikke hvis flagene er produceret ifølge det enkelte lands foreskrifter for deres flag! Vi fremstiller flagene med ens længde, og lader højden variere. På den måde får det et pænt og ensartet udtryk, når der står en hel flagallé med flag i alle verdens farver. Det er ikke noget problem med ens længde, så længe der er tale om de nordiske flag og de fleste europæiske. For der er ikke så stor forskel i proportionerne i forhold til Dannebrog. Men det er der derimod med fx. Stars and Stripes eller Union Jack.

Og derfor var der et USA 350 cm med i kassen til kunden, selvom de fleste andre flag var 325 cm. For hvis USA flaget var 325 cm i længden ville det kun være 150 cm i højden, mod Dannebrogs 244 cm. Og det vil syne alt for småt, når det hænger ved siden af Dannebrog.

“Men vil det sige, at det ikke gør noget at det er større end Dannebrog?” skrev kunden tilbage.

Det kan godt være det er længere, men hvis du kigger på kvadratmeterfladen er det 6,13 og Dannebrog er 7,93, så det er ikke større. Og når det hænger i flagstængerne 12 m. oppe i luften vil det slet ikke syne større.

Skal din virksomhed flage med udenlandske flag, og er du i tvivl om noget, er du til hver en tid velkommen til at kontakte mig på mkr@designflag.dk eller du kan smide en kommentar til artiklen her, så svarer jeg.

Justitsministeriet har også en god og informativ hjemmeside omkring flagning med udenlandske flag: http://www.justitsministeriet.dk/arbejdsomr%C3%A5der/flagning/udenlandske-flag

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *