5 flagdage, du ikke vil misse

5 flagdage, du ikke vil misse

Juni er den måned på året, der, sammen med april, har flest officielle flagdage. Ikke færre en fem flagdage, disker juni måned op med. Er du glad for at flage og har du en flagstang i haven har du altså al mulig god grund til at læse med her.

 

Grundlovsdag

Den første flagdag i juni er 5. juni på Grundlovsdag. Med Grundlovsdag markerer vi vedtagelsen af den første danske grundlov, som blev underskrevet d.  5. juni 1849.  I hele landet sætter vi den dag fokus på demokratiets betydning for Danmark. Grundlovsdag er det tætteste vi kommer på at have en nationaldag, og Dannebrogsflaget hejses i det ganske land, både fra statens bygninger og fra mange private haver og virksomheder.

Fødselsdag i Kongehuset

Alle kongelige fødselsdage er officielle flagdage, og den anden flagdag i juni er 7. juni. Det er nemlig  HKH Prins Joachims fødselsdag

Pinsedag

Den tredje flagdag i rækken er Pinsedag, d. 9. juni. Pinsen er oprindeligt en jødisk tradition hvor man fejrer afslutningen på Påske. For jøderne er pinsen også en høstfest der kaldes Kornhøstfesten og jøderne fejrede oprindeligt pinsen med valfart til Jerusalem, og den helt store fest fandt sted ved Templet. Men Pinsen er også en kristen tradition. Kirken overtog festen og gav den sit eget indhold ved fejringen af, at Helligånden kom til jorden for at guide Jesus disciple og for at skabe tro, håb og fællesskab. Pinsen er med andre ord Kirkens fødselsdag og en af de kirkelige flagdage

Dannebrogs fødselsdag

Den fjerde flagdag i juni er 15. juni. Det er en særlig flagdag, hvor vi både markerer Valdemarsdag, som er Dannebrogs fødselsdag, og Genforeningen, hvor vi fejrer Sønderjyllands (Nordslesvigs) overgang fra tysk til dansk herredømme 15. juni 1920. I år er der en ekstra god grund til at hejse flaget 15. juni. Det er nemlig Dannebrogs 800-års jubilæum.

Grønlands Nationaldag

Den femte, og sidste, flagdag i juni er 21. juni., hvor det er Grønlands Nationaldag. I Danmark hejser vi i den anledning Grønlands flag Erfalasorput, for at hylde Grønland, og for at markere og fejre vores fælles historie og stærke bånd i rigsfællesskabet.

Sådan! nu er du opdateret på de kommende flagdage.

SKAL jeg flage?

Med mindre du arbejder med ansvar for flag i en statslig virksomhed, er du ikke forpligtet til at flage. De officielle flagdage er dage, hvor staten er forpligtet til at flage fra alle dens bygninger. Det betyder, at private virksomheder, organisationer og personer ikke skal, men gerne flage. Og mange benytter lejligheden til at hejse Dannebrog og gøre dagen lidt festligere.

Hvordan husker jeg flagdagene?

Vil du gerne flage på de officielle flagdage kan vi anbefale vores gratis app “HUSK FLAGET”. Du finder app’en i App Store og Google Play. Download app’en fra App Store her: HUSK FLAGET

Ved at tillade push-notifikationer vil du modtage beskeder fra os, hvor vi minder dig om flagdagene.

En god app (hvis vi skal sige det selv) hvis du arbejder som flagansvarlig i en statslig virksomhed, eller, hvis du bare er glad for Dannebrog, og gerne vil huske alle de danske flagdage.

 

Er dit flag slidt og trist?

Trænger dit flag til en udskiftning? Køb et nyt flag lige her: SHOP

På ganske kort tid kan du være klar til at gå juni måned i møde, og fejre Dannebrogs 800-års jubilæum med et funklende nyt Dannebrogsflag.

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *